Duurzame producten

Producten zijn middelen om meer te kunnen bereiken. Ze kunnen het leven eenvoudiger of beter te maken. Gelijktijdig zien we dat producten nadelige gevolgen voor het milieu kunnen hebben. Ze kunnen onder andere vervuiling en vergiftiging veroorzaken, zowel tijdens als na gebruik.

Alle producten worden geproduceerd, getransporteerd, gebruikt en afgedankt. Als productontwerpers hebben we een grote invloed op deze aspecten. Zo kunnen we kiezen voor materialen die worden afgebroken door de natuur – of juist volledig herbruikbaar zijn. We kunnen een product zo ontwerpen dat deze lang meegaat – of juist zeer eenvoudig demonteerbaar, aanpasbaar of verbeterbaar is. We kunnen gebruik maken van niet-giftige stoffen en slimme productiemethodes.

Door de juiste keuzes te maken kunnen we goede producten ontwerpen. Producten die de wereld beter maken, niet slechter. Producten waarmee onze opdrachtgevers zich kunnen onderscheiden. Producten die de klanten van onze opdrachtgevers specifiek, trots en met overtuiging afnemen, nu en in de toekomst.

Duurzaam productontwerp biedt

 • Verbetering van de marktpositie door onderscheidende producten
 • Mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen en kostenbesparingen
 • De kans om klantloyaliteit te verbeteren

Duurzame ontwerpmethode

Wij delen het Cradle-to-cradle uitgangspunt om goed te doen, in plaats van minder slecht. Keuzes in het ontwerptraject worden gebaseerd op de gewenste levenscyclus: “afval is voedsel”. In de natuur willen we niet minder bomen omdat die bladeren de grond vervuilen, maar meer vallende bladeren betekent juist meer grondstoffen. Klanten van onze opdrachtgevers hoeven zich bij een Cradle-to-cradle product niet schuldig te voelen om een product af te nemen of te gebruiken, maar zouden dit juist meer kunnen doen.

De circulaire economie, people-planet-profit, bio-mimicry; het zijn allemaal inspirerende strategieën waar wij graag kennis en ideeën uit implementeren in onze ontwerpen. Natuurlijk is geen enkele theorie heiligmakend. Wel streven wij er naar om van schets tot detaillering de juiste duurzame afwegingen te maken.

“Als productontwikkelaars kunnen we de oorzaak van vervuiling op positieve wijze aanpakken, wat beter is dan gevolgbestrijding of het beperken van mensen. Het ontwerpen van een auto die rijdt op groene energie is bijvoorbeeld veel beter dan een zuinigere diesel of iets minder vaak auto rijden. Ziet u ook kansen? Neem contact met ons op“.

Duurzamere business modellen

Een duurzamer product kan mogelijkheden tot een duurzamer business model bieden. Bijvoorbeeld een business model waarin u uw product als dienst benadert. Verlening van een dienst kan een hoger en stabieler inkomen creëren dan de verkoop van een product. De constante afname van de dienst, in plaats van eenmalige afname van het product, kan tot grotere klantbinding zorgen. Bovendien kan het ervoor zorgen dat uw bedrijf de waarde van de producten in eigen bezit kan houden: de-assembleerbare en herbruikbare materialen zullen uw grondstoffen zijn en leiden tot besparingen in grondstoffen en productie.

Praten over onze ontwerpvisie?

Vanuit ons ontwerpbureau in Utrecht ontwerpen wij de duurzame producten van de toekomst.
Bel ons gerust op 0302021552 om kennis te maken.

Neem contact op
close slider

  Neem contact op

  T 030 22 70 360
  M info@worteldesign.com
  A Atoomweg 7,
  3542 AA  Utrecht