Duurzaamheid, een kritische blik

Duurzaamheid, een kritische blik

De term “duurzaamheid” wordt tegenwoordig overal rondgeslingerd. Duurzaamheid is hip en lijkt alleen nog maar te groeien in populariteit. Maar vraag je willekeurige mensen wat duurzaamheid inhoudt, dan blijkt dat vaak toch best wel een lastige vraag te zijn.

“Milieuvriendelijk”, hoor je dan vaak. En ook al is dit misschien een belangrijk onderdeel van duurzaamheid, het is zeker geen volledige beschrijving. Bij Wortel ontwerpen we de duurzame producten van de toekomst. Kritisch kijken naar duurzaamheid is hierbij essentieel. Dingen die op het eerste gezicht duurzaam lijken, blijken vaak toch niet zo duurzaam als je verder kijkt dan je neus lang is.

sky

Een vliegtuigmaatschappij stapte over van plastic wegwerpbekertjes op glas en porselein om drinken in te serveren aan haar passagiers. Een duurzame ontwikkeling, zou je denken. De glazen en kopjes kunnen worden afgewassen en vaker worden gebruikt, terwijl de plastic wegwerpbekertjes zorgen voor een flinke hoeveelheid afval. Waar echter geen rekening mee was gehouden, was het extra gewicht dat alle glazen en kopjes met zich meebrachten. Door het extra gewicht aan boord van elke vlucht, verbruikte het vliegtuig meer brandstof en was de uitstoot dus hoger. De herbruikbare glazen en kopjes bleken ineens helemaal niet zo duurzaam.

Bij Wortel houden we ieder vraagstuk altijd grondig tegen het licht en kijken we niet alleen naar de directe impact, maar ook naar de verdere consequenties door de volledige product life cycle te analyseren. Want alleen op die manier kun je producten ontwikkelen die daadwerkelijk duurzaam zijn.

Onze projecten met raakvlakken