Europese Commissie wil gebruik kunststof producten flink inperken

Europese Commissie wil gebruik kunststof producten flink inperken

De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd om het gebruik van kunststof producten in de toekomst flink in te perken. Deze plannen moeten ervoor zorgen dat er minder zwerfafval in de natuur en vooral in de zee terecht gaat komen. De komende jaren moeten de voorstellen ingaan.

Veel producten zoals ballonnenstokjes, plastic bordjes, rietjes en wattenstaafjes mogen straks niet meer worden gebruikt. Het plastic zal vervangen moeten worden door een ander materiaal. Er worden alleen producten verboden waar een redelijk en betaalbaar alternatief voor bestaat. Dit betekent dat plastic bakjes bijvoorbeeld worden vervangen door bakjes van papier of karton. Ook gratis plastic bekertjes mogen straks niet meer, er zal statiegeld of een heffing komen voor producten waar plastic in zit. Elk land binnen de EU zal binnen 7 jaar een statiegeldsysteem voor plastic flessen moeten hebben. In 2025 moet 90% van alle plastic drankflessen ingezameld worden.

bottles

Met deze maatregelen wil de EU de verantwoordelijkheid leggen bij degenen die de problemen veroorzaken, de bedrijven die de kunststof producten maken. Er komen aanmoedigingspremies voor bedrijven zodat zij in nieuwe technologie kunnen investeren.

Al met al hele goede ontwikkelingen voor een wereld zonder zwerfafval en met schone oceanen. Bij Wortel juichen we dergelijke ontwikkelingen toe en kijken we zelf ook altijd kritisch naar de toegepaste materialen bij het ontwerp van een product.

Bron: NOS.nl

Onze projecten met raakvlakken