The Ocean Cleanup begint met opruimen van plastic in de oceanen

The Ocean Cleanup begint met opruimen van plastic in de oceanen

Het opruimen van de plastic soep in de oceanen kan beginnen. The Ocean Cleanup, de Nederlandse stichting, is begonnen aan hun missie en hun eerste systeem is op weg richting de Grote Oceaan. De 600 meter lange buis is vertrokken vanuit San Fransisco. Onder de buis hangt een drie meter lang net. Het gevaarte zal in een U vorm op het water drijven en het plastic bij elkaar vegen.

Het is de bedoeling dat het systeem wordt ingezet bij de Great Pacific Garbage Patch, de plastic soep met enorme omvang tussen Californië en Hawaï, zo’n 2.000 kilometer van het vasteland vandaan. Het gebied is gigantisch, met ongeveer 80 miljoen kilo aan plastic afval. Als dit eerste systeem, genaamd System 001, goed functioneert, is het de bedoeling dat er uiteindelijk 60 van deze systemen komen. In vijf jaar tijd zou dan de hoeveelheid plastic in zee gehalveerd moeten zijn. Rond 2040 zou 90% van het plastic opgeruimd moeten zijn.

plasticbottle

Naast the Great Pacific Garbage Patch zijn er nog vier van deze afvalbergen in de oceanen met nog eens 80 miljoen kilo plastic. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het opruimen daarvan. Nu is zo’n 92% van het afval nog groot, maar dat verbrokkelt langzaam zodat het niet meer op te vegen is. Bovendien kunnen dieren dit dan opeten en hieraan sterven.

Dergelijke technologische ontwikkelingen om de wereld een beetje beter te maken vinden we bij Wortel altijd erg inspirerend. We zeer benieuwd naar de voortgang van dit project en we blijven dit dan ook met veel interesse volgen.

Bron: NRC.nl, Bright.nl

Onze projecten met raakvlakken