Oversteekhulp

Kan ik rustig het spoor oversteken voordat de spoorbomen naar beneden gaan? Vooral voor ouderen en mindervaliden kan dit een reële vraag zijn. Volgens de spoorbeheerder kunnen onder andere onzekere en minder mobiele ouderen zich onveilig voelen op een overweg. Ze kunnen in paniek raken van de rinkelende bellen en daardoor vallen of juist stokstijf blijven staan.

Wij ontwierpen een zuil die aangeeft of er rustig overgestoken kan worden of dat de spoorwegbellen bijna af zullen gaan. Als op het scherm een groene voetganger te zien is, kan in alle rust worden overgestoken. Als het scherm een witte trein laat zien, dan zal het niet lang meer duren voordat de spoorbomen naar beneden gaan en kunnen passanten besluiten om alvast te wachten met oversteken.

De oversteekhulp is een succes: Uit onderzoek van TNO blijkt dat een significant deel van de voetgangers een veiliger gevoel heeft bij het oversteken en vele gemeentes informeren of het product ook bij hun overwegen geplaatst kan worden. Er zijn zelfs voetgangers die aangeven dat zij eerder niet meer zelfstandig het spoor durfden over te steken, en dat nu wel weer doen.

 • Opdrachtgever ProRail
 • Start Project 2016
 • Meer informatie NOS.nl | Nu.nl

De Oversteekhulp in het kort

Een zuil die aangeeft of er rustig overgestoken kan worden of dat de spoorwegbellen bijna af zullen gaan. Als op het scherm een groen poppetje te zien is, kan in alle rust worden overgestoken. Als het scherm een witte trein laat zien, dan zal het niet lang meer duren voordat de spoorbomen naar beneden gaan en kunnen passanten besluiten om alvast te wachten met oversteken.

Dit project

Industrieel ontwerp
80
Product engineering
100
Prototyping
70
Productiebegeleiding
60

Industrieel Ontwerp

Een vriendelijke, iconische vorm

Onderzoek van TNO en ervaringen bij ProRail leidden tot de vraag naar een product dat voetgangers met enige angst voor het oversteken van een spoorwegovergang een helpende hand biedt. Via brainstormsessies die wij intern bij ProRail organiseerden, werden de aanwezige kennis en ervaringen naar boven gehaald en zijn nieuwe ideeën getoetst. Het betrof een ontwerptraject uit het boekje: Doordat we vanaf het allereerste begin werden betrokken konden wij sturing geven met frisse en realistische concepten.

De iconische vorm van het display maakt door zijn referentie naar een stoplicht direct de functie duidelijk. Het display is groot en hiermee goed zichtbaar voor zowel rechtop lopende mensen, als mensen in een rolstoel of achter een rollator of kinderwagen. De helderheid van het scherm past zich aan aan de omgeving en de lichtinval.

 

 • Organisatie brainstormsessies
 • Eisen en wensen in kaart brengen
 • Vormstudies
 • Conceptontwikkeling
B Struve-zw
Mw. B. Struve, ProRail

"Een enorme betrokkenheid"

“Wortel Design heeft ons vakkundig en enthousiast meegeholpen om van een idee tot werkend prototype te komen. Het door Wortel ontwikkelde prototype heeft bijgedragen aan een geslaagde test. Wortel heeft gedurende de samenwerking een enorme betrokkenheid getoond. We zijn erg tevreden.”

Product Engineering

Onderhoudsarm dankzij het RVS ontwerp

In de product engineering fase is het initiële ontwerp verder uitgewerkt. De zuil is door onze ingenieurs zo uitgewerkt dat hij geen verkeerde informatie kán geven, hufterproof is en bestendig is tegen de weersinvloeden die hij te verduren krijgt. Verder is er goed nagedacht over slimme bevestigingsoplossingen, een goede airflow en cooling, de juiste elektronica en een degelijke uitwerking. Een afgeronde en bestendige afwerking maakt de oversteekhulp onderhoudsarm en zorgt daarnaast voor een modern en strak uiterlijk.

 

 • Materiaalselectie
 • Behuizing uitgewerkt
 • Uitwerking airflow
 • Functionaliteit elektronica
Frank-Westland
Frank Westland, Industrieel engineer

Interessant project met leuke uitdagingen

“Het ontwikkelen van de oversteekhulp was een geweldig project waarbij intensief is samengewerkt met zowel ProRail als TNO om tot een succesvol eindproduct te komen. We zijn vanaf het allereerste idee betrokken geweest en hebben daardoor de juiste ontwerpkeuzes kunnen maken. Er staat nu een innovatief product om trots op te zijn: Dankzij de oversteekhulp is het nu voor vele mensen een stuk minder stressvol om het spoor over te steken. Hier wordt enorm enthousiast op gereageerd door gebruikers en gemeentes.”

Prototyping en Productiebegeleiding

Uitvoerig getest

Slimme ontwerpoplossingen zijn toegepast wat resulteert in betaalbare prototyping. Er zijn twee prototypes van de oversteekhulp ontwikkeld om uitvoerig te laten testen door TNO. Wij zorgen voor grote kostenbesparingen voor onze opdrachtgevers door er zorg voor te dragen dat onze 3D CAD modellen gebruikt kunnen worden door onze productiepartners.

De tests door TNO blijken succesvol: Uit onderzoek van TNO blijkt dat een significant deel van de voetgangers een veiliger gevoel heeft bij het oversteken en vele gemeentes informeren of het product ook bij hun overwegen geplaatst kan worden. Er zijn zelfs voetgangers die aangeven dat zij eerder niet meer zelfstandig het spoor durfden over te steken, en dat nu wel weer doen.

 

 • Prototype ontwikkeld
 • Proef uitgevoerd bij spoor in Haarlem
 • Test door TNO

Hebben we je op ideeën gebracht?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde projecten

Neem contact op
close slider

  Neem contact op


  T 030 22 70 360
  M info@worteldesign.com
  A Bellweg 50,
  4104 BJ Culemborg